Rola użytkownika określa, co użytkownik może robić w Quandzie: Administrator zarządza całym kontem razem z użytkownikami, Menedżer widzi i edytuje wszystko poza użytkownikami, Kierownik projektu pracuje ze swoimi projektami, a Sprzedający widzi tylko kontakty i firmy, których jest właścicielem. Rolę ustawiasz każdemu użytkownikowi przy jego dodawaniu w Ustawieniach / Użytkownicy.

Jakie uprawnienia mają poszczególne role

Rola Użytkownicy Projekty Kontakty i firmy Eksport
Administrator dodaje, zmienia i usuwa wszystkie wszystkie tak
Menedżer nie wszystkie wszystkie tak
Kierownik projektu nie własne i te, w których jest współpracownikiem wszystkie tak
Sprzedający nie własne i te, w których jest współpracownikiem tylko te, których jest właścicielem nie

Projekty to kampanie e-mailowe, ankiety i formularze.

Administrator

Rola Administrator służy do zarządzania całym kontem. Administrator ma najwyższe uprawnienia: dodaje, edytuje i usuwa kontakty, firmy, projekty i użytkowników. Tylko Administrator widzi sekcję Rozszerzenia i integracje, w której ustawia się na przykład połączenie z Pipedrive. Rolę Administrator mogą mieć maksymalnie 2 osoby.

Menedżer

Menedżer różni się od Administratora tylko tym, że nie może dodawać, zmieniać ani usuwać użytkowników. Wszystko inne tworzy, edytuje i usuwa. Widzi całą historię wszystkich projektów, czyli kampanii e-mailowych, ankiet i formularzy, wszystkie kontakty i firmy i może wszystko eksportować.

Kierownik projektu

Kierownik projektu to rola do codziennej pracy w Quandzie. Nie może dodawać, zmieniać ani usuwać użytkowników. Ma dostęp tylko do projektów, które sam utworzył albo do których inny Kierownik projektu, Menedżer albo Administrator dodał go jako współpracownika. Widzi wszystkie kontakty i może eksportować.

Sprzedający

Sprzedający to rola z najniższymi uprawnieniami. Tak jak Kierownik projektu nie może zarządzać użytkownikami. Dodatkowo widzi tylko kontakty i firmy, przy których jest ustawiony jako właściciel kontaktu, nie może usuwać ani eksportować kontaktów i nie może usuwać firm ani projektów utworzonych przez innych użytkowników.

Projekty może tworzyć i zmieniać, ale przy tworzeniu musi wybrać siebie w polu Współpracownicy w ustawieniach projektu. Jeśli tego nie zrobi, po zapisaniu strony Ustawienia straci uprawnienia do projektu i nie będzie mógł go edytować ani widzieć w przeglądzie.

Jak ustawić rolę

Rolę wybierasz w polu Rola przy dodawaniu albo edycji użytkownika. Opisuje to artykuł Zarządzanie i dodawanie użytkowników. Liczba użytkowników zależy od planu: Standard ma 5 użytkowników, Professional 10, a Enterprise 45, zobacz cennik.

Masz pytania? Chętnie na nie odpowiemy. Wystarczy skontaktować się z naszym wsparciem klienta pod nr tel. +48 886 080 501, e-mail: support@onquanda.com.

Najczęstsze pytania

Quanda ma cztery role: Administrator, Menedżer, Kierownik projektu i Sprzedający. Różnią się tym, czy mogą zarządzać użytkownikami, które projekty i kontakty widzą i czy mogą eksportować.

Menedżer może tworzyć, edytować i usuwać wszystko tak jak Administrator, ale nie może dodawać, zmieniać ani usuwać użytkowników. Administrator ma najwyższe uprawnienia i zarządza całym kontem.

Kierownik projektu widzi tylko projekty, które sam utworzył albo do których inny użytkownik dodał go jako współpracownika. Widzi wszystkie kontakty i może je eksportować.

Sprzedający widzi tylko kontakty i firmy, przy których jest ustawiony jako właściciel. Nie może usuwać ani eksportować kontaktów i nie może usuwać firm ani projektów innych użytkowników. Projekty może tworzyć, ale przy tworzeniu musi wybrać siebie wśród współpracowników.

Plan Standard ma 5 użytkowników, Professional 10, a Enterprise 45. Rolę Administrator mogą mieć maksymalnie 2 osoby.